Любіть життя, бо воно єдине і ніколи не повториться... Насолоджуйтесь життям...Живіть так, щоб вам ніхто не дорікнув, що ви просто животіли, залиште після себе добрий слід. О.А.Захаренко
Відділ освіти, у справах сім’ї, молоді та спорту Шполянської районної державної адміністрації

Організація харчування учнів в ЗНЗ

Головне меню

10.02.2012

Харчування школярів - на постійному контролі

Питання організації харчування учнів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів знаходиться на постійному контролі в районній державній адміністрації, а впродовж навчального року неодноразово аналізується на нарадах керівників навчально-виховних закладів, навчальних семінарах кухарів шкільних їдалень, які організовує відділ освіти. 9 лютого голова районної державної адміністрації С.М.Струк провів нараду за участю голови районного споживчого товариства Н.В.Онищук, начальника відділу освіти Ю.О.Дядченка, головного бухгалтера централізованої бухгалтерії відділу освіти Л.В.Курінної, технолога з харчування учнів відділу освіти І.М.Верби з питань вдосконалення методів і форм організації харчування учнів загальноосвітніх шкіл у 2012 році. На нараді проаналізовано роботу шкільних їдалень у поточному навчальному році: проведення ремонтів, поповнення парку обладнання, забезпечення нормативною документацією, примірним меню, кваліфікованими кадрами та виконання вимог Постанов Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 року №856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх закладах” і від 22.11.2004 року №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” в частині забезпечення безоплатним одноразовим харчуванням учнів пільгових категорій та 1-4 класів загальноосвітніх шкіл за рахунок бюджетних коштів. Учасниками наради вироблено конкретні рекомендації щодо покращення стану справ в системі організації харчування, особливу увагу зосереджено на проблемі гарячого харчування, яка залишається однією із найбільш актуальних. Завдяки спільним діям районного споживчого товариства, відділу освіти, приватних підприємців та батьківських комітетів шкіл стан організації харчування школярів якісно змінюється, покращується матеріально-технічне забезпечення торгово-виробничих процесів, естетичний вигляд їдалень. В ході наради місцевому підприємству громадського харчування, яке обслуговує міські ЗНЗ, запропоновано на конкурсній основі взяти участь у тендері, що сприятиме забезпеченню повноцінного харчування. 


25.11.2011

Семінар- практикум шкільних кухарів

25 листопада 2011 року відділом освіти проведено районний семінар-практикум з працівниками харчоблоків навчально-виховних закладів району, в якому взяли участь старші кухарі загальноосвітніх шкіл, дошкільних навчальних закладів, школи-інтернату, завідувач санітарно-гігієнічним відділом районної СЕС Чепурко Г.М, товарознавець Шполянського РайСТ Сторчак Л.П., технолог з харчування учнів відділу освіти Верба І.М. В ході семінару розглянуто питання щодо організації харчування дітей в навчально-виховних закладах району, дотримання санітарно-гігієнічним вимог на харчоблоках. Завідувач санітарно-гігієнічним відділом районної СЕС Чепурко Г.М звернув увагу на якість продуктів, що постачаються у шкільні їдальні за наявності супровідних документів, які свідчать про їх походження та якість, а також про дотримання умов транспортування, товарного сусідства та термінів зберігання продуктів харчування. Технологом з харчування учнів Вербою І.М. проведена бесіда про виконання нормативно-правових документів щодо організації харчування у навчально-виховних закладах району, технологію приготування їжі та видачу готової продукції з метою попередження харчових отруєнь. 


13.08.2011

Посилено контроль за організацією харчування учнів

12 серпня технолог з харчування відділу освіти І.М.Верба взяла участь у розширеній нараді з питань забезпечення освітянських закладів якісними продуктами харчування, що відбулася під головуванням голови Шполянської райдержадміністрації С.М.Струка. В ході наради за участю заступника голови районної державної адміністрації В.М.Чайки, міського голови В.М.Заскалети, начальника фінансового управління В.М.Пустовіта, начальника управління ветеринарної медицини В.О.Овчаренка, представників  санітарно-епідеміологічної служби, підприємств харчової промисловості району, визначено основні завдання в організації повноцінного харчування дітей в шкільних їдальнях та дитячих садках, налагодження співпраці з місцевими товаровиробниками, які є потенційними постачальниками якісної продукції. Приватним підприємцям, які забезпечують харчування дітей в шкільних їдальнях, рекомендовано закуповувати сільськогосподарську продукцію безпосередньо у товаровиробників району. Контролюючим службам доручено у новому навчальному році постійно здійснювати контроль за дотриманням ветеринарно-санітарного законодавства під час організації харчування в закладах освіти. Окрім того, голова райдержадміністрації Сергій Струк наголосив на першочерговій необхідності організації повноцінного харчування та поліпшення становища дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей із малозабезпечених сімей, неухильного виконання Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям». З метою виконання доручень  наради райСЕС з 12 серпня розпочато перевірку  якості води з джерел водопостчання у шкільні харчоблоки на її відповідність вимогам держстандарту. Перед початком 2011/2012 навчального року в усіх їдальнях навчальних закладів проведено якісні поточні ремонти, а також  забезпечено холодною та гарячою проточною водою, оснащено холодильним, технологічним обладнанням, у достатній кількості - посудом, запасом миючих та дезінфікуючих засобів.


01.08.2011

Стан організації харчування в навчально- виховних закладах району

На виконання статті 5 Закону України «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»  в повному обсязі забезпечено безкоштовне одноразове гаряче харчування учнів 1-4 класів  в кількості 1416 учнів. На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002р. №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» із внесеними змінами (постанова Кабінету Міністрів України від 04.06.2003р. №850 «Про внесення змін до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002  №856») діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування та діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до статті 19 Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім'ям» у повному обсязі забезпечуються безкоштовним  одноразовим гарячим харчуванням 210 учнів. В усіх загальноосвітніх закладах району організовано гаряче харчування дітей, яке відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.Всього охоплено гарячим харчуванням 3472 учні, що становить 80 % від загальної кількості учнів. В районі передбачено кошти на безкоштовне  харчування учнів  загальноосвітніх  навчальних закладів та дітей з різновікової групи в розмірі 1808052 грн. Вартість харчування учнів в день в  міських та сільських школах становить 6 грн.50 грн.(5 грн. з районного бюджету, 1,50 грн. – доплата батьків). В сільських навчально-виховних закладах частково постачання овочів здійснюється      шляхом вирощування їх на шкільних ділянках, а також при допомозі батьків, спонсорської  допомоги.         Постачальником продуктів харчування та продовольчої сировини для сільських навчально-виховних закладів та для Шполянської ЗОШ №5 є приватний підприємець Грімова І.І. Продукти харчування поставник поставляє в   школи згідно розробленого та затвердженого графіка. Організатором гарячого харчування для трьох міських загальноосвітніх шкіл є районне споживче товариство (голова правління РайСТ Онищук Н.В.). Хліб та хлібобулочні вироби в навчально-виховні заклади поставляє ВАТ «Концерн Хлібпром», ВП „Шполянський хлібзавод”. Організатором гарячого харчування в чотирьох школах, які розташовані в зоні радіоактивного забруднення є СПОП «Маяк-Агро», м.Шпола.  437 учнів забезпечується двохразовим гарячим харчуванням. Харчування здійснюється згідно постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.1992р. №258 „Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та згідно розпорядження голови Шполянської РДА №566 від 29.10.2004р. „Про середню вартість харчування дітей у шкільних закладах району”. Вартість харчування дітей в день по віковим категоріям становить : 6-10 років -  8,41 грн., 10-14 років – 9,81 грн., 14 - 18 років-10,99 грн. Проаналізувавши норми харчування згідно постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р.            №1591 „Про затвердження норм харчування у навчальних закладах” можна зробити висновок , що протягом 2010 року норми виконувалися на 70 % . Діти отримували в достатній кількості  олію, цукор, овочі, крупи, макаронні вироби, м’ясопродукти, рибу, проте через відсутність коштів в повному обсязі, вони недоотримували до норми масла вершкового, соків, фруктів, молочних продуктів. З 1 січня 2011 р. норми харчування виконуються на 90%, в зв’язку з підвищенням вартості харчування одного дня до 6 грн. 50 коп.Перелік продуктів харчування та сировини, що поставляють постачальники до закладів освіти затверджені  районною санепідемстанцією. Всі продукти харчування, які надходять на харчоблоки шкіл району мають сертифікати якості, додержуються умови і терміни зберігання продуктів харчування, технологія виготовлення страв, правила особистої гігієни працівників харчоблоків, вчасно затверджується меню та забезпечується належний контроль за дотриманням норм харчування, за якістю продуктів харчування та приготовлених з них страв, відображаючи це в бракеражних журналах.Щорічно розробляється та погоджується з санепідемстанцією двохтижневе перспективне меню, яке направляється в школи району. Харчоблоки забезпечені тепловим та холодильним обладнанням миючими та дезинфікуючими засобами, столовим та кухонним посудом, постачанням холодної і гарячої води. Зокрема, протягом 2009-2010 років були закуплені нові електроплити в Терешківський, Скотарівський, Кримківський, Лебединський №3 НВК. Придбані нові холодильники в Журавський , Надточаївський, Буртівський, Лебединський  №3, Сигнаївський НВК. Придбані електробойлери для нагрівання води в Терешківський, Водянський, Журавський, Сигнаївський НВК, електром’ясорубки в Топильнянський, Сигнаївський НВК, комплекти меблів для їдалень Терешківського, Кримківського, Водянського, Васильківського, Антонівського, Матусівського №2, Шполянського №2, Надточаївського, Буртівського, Соболівського НВК, Шполянської ЗОШ №5. На всі харчоблоки закуплені по потребі столовий та кухонний посуд, розроблювальний інвентар. Для попередження спалахів кишкових інфекцій і харчових отруєнь та дотримання вимог санітарного законодавства відділом освіти виданий наказ від 31.08.2010 р. №213 «Про організацію харчування дітей та попередження спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у навчально-виховних закладах району», проводяться семінари-практикуми з працівниками харчоблоків. По кожному навчальному закладу призначено, згідно наказу, відповідального за організацію харчування  учнів. До приготування  страв залучаються лише працівники їдалень, які пройшли медичні огляди, гігієнічне навчання та мають особисту медичну книжку.У відділі освіти постійно перебуває на контролі питання організації харчування учнів. В 2010 році дане питання вивчалось у дев’яти навчально-виховних  закладах району та розглядалось на нараді керівників НВЗ, яка відбулася 5 січня 2011 року.  Відділом освіти здійснюється контроль  за цінами на продукти харчування, які надходять в шкільні їдальні. Отримавши закупівельні ціни та націнки на продукти харчування від організаторів та постачальника продуктів харчування  та проаналізувавши їх можна зробити висновок, що ціни на продукти харчування , які надходять в шкільні їдальні, не перевищують середні ціни по області.Якщо в січні 2011 року  ціна на гречку становила 16 грн., що перевищувала середній показник по області, який становив 12,30 грн., ціна на олію становила 14 грн., показник по області – 12,50 грн., то в лютому- квітні ці показники  не перевищують обласні. Контроль за якістю та безпекою харчування учнів здійснюється адміністрацією шкіл, відділом освіти та районною санепідемстанцією.  Діти навчальних закладів, що знаходяться на території сіл  Чорнобильської зони, на даний час харчуються за батьківські кошти та за рахунок  спонсорської допомоги у зв’язку  з тим, що конкурсні торги не відбулися через відхилення відповідно п.1 ч.3 ст.29 Закону України «Про здійснення державних закупівель» пропозиції конкурсних торгів по лоту, до якого входять послуги з харчування дітей Шполянського району.